Samenwerking als basis voor succes

Er is structureel onvoldoende aanbod van mensen met de juiste vaardigheden voor openstaande vacatures en beschikbare banen. Dus moeten we (blijven) investeren in gerichte bij- en omscholing voor specifieke rollen en banen, met een grote of beperkte IT-component. Dit geldt voor zowel nieuwkomers op de arbeidsmarkt als voor hen die al werkzaam zijn.

Om bedrijven ook in de toekomst te blijven helpen met professionals, moet er nu al op de toekomst geanticipeerd worden. In 2030 wordt er namelijk een tekort aan 1.000.000 IT’ers verwacht! De transitie naar ‘digitaal’ en ‘groen’ biedt daarin volop kansen, zowel voor studenten, werkzoekenden, ‘naar ander werk’-zoekenden als zij-instromers. Functies veranderen en er zijn nieuwe ‘kansrijke beroepen’ waarbinnen vele ontwikkelmogelijkheden zijn. Bedrijven zijn op zoek naar nieuw arbeidspotentieel maar willen ook hun huidige medewerkers helpen met het zich eigen maken van nieuwe, digitale vaardigheden.

Rond deze ontwikkeling ontstaan steeds meer samenwerkingen tussen bedrijven, scholen en overheden. Overheid en onderwijs ontwikkelen concepten met het bedrijfsleven om de instroom van medewerkers te vergroten. In belangrijke groeisectoren of sectoren waar banen moeilijk ingevuld kunnen worden zoals in de gezondheidszorg, bouw, ICT maar ook b.v. in de horeca, sport, onderwijs, e-commerce en klantenservice. Zonder goede digitale kennis wordt het voor medewerkers in nagenoeg alle beroepen lastig in de toekomst ‘bestaansrecht’ binnen een organisatie te (blijven) claimen. De nadruk ligt daarom op het verbeteren van de randvoorwaarden, die nodig zijn voor de gewenste re- en up-skilling (werk-/leer faciliteiten, nieuwe vormen van stage- en werkervaringsplaatsen).

Door het laagdrempelig kennis laten maken met het platform en het aanbieden van om- en bijscholingsmogelijkheden zorgen we voor duurzame inzetbaarheid van werkenden en werkzoekenden. Daarbij zoeken we ook de samenwerking met organisaties die zich inzetten voor mensen met aan afstand tot de arbeidsmarkt. Binnen deze groepen zijn er zeker kansen om mensen (weer) de arbeidsmarkt op te brengen, met passende ontwikkel- en begeleidingsprogramma’s.

We helpen zo een grote verscheidenheid aan kandidaten op weg naar een kansrijke baan. Daarbij werken we met diverse partners en opdrachtgevers wamen. Collega’s bij andere bedrijven zien wij dan ook niet als concurrenten. We beseffen ons juist dat we de toekomstige IT skills gap alleen kunnen oplossen door elkaar nú al aan te vullen in kennis en ervaring. Zo werken we met zijn allen aan een toekomst die voor iedereen veilig is en waarbij IT een onderdeel is van ons dagelijkse leven.

Heb je interesse om met ons de kansen van een mooie samenwerking te bespreken? Vul dan het contactformulier in en we nemen contact met jou op.

De partners waar Werk in het Vooruitzicht nu mee samenwerkt zijn:

ABN AMRO
COA
DICTU
IT Campus Rotterdam
Motion10
Gemeente Hoorn
Gemeente Rotterdam
Provincie Noord-Holland
Provincie Overijssel
Refugee Talent Hub
ROC Amsterdam
Stichting CA-ICT
Stichting IT Performance House
Stichting VluchtelingenWerk
UAF
UWV
We’RHERE